Vyhrajte materiál za 300 000 Kč!
👉🏻 Přihlaste se do Rekonstrukční výzvy.

Rekonstrukce okálu s použitím technologie Activ´Air

Měření Státní zdravotního ústavu potvrdilo účinnost technologie Activ‘Air® v sádrokartonových deskách Rigips. Po rekonstrukci okálu na Vysočině se koncentrace formaldehydu snížily o více jak 80 %.

Majitel okálu z 80. let stojícího ve vesničce v krásné zadumané krajině Vysočiny se rozhodl rekonstruovat interiér svého domu. A to nejen z estetických důvodů. Protože rekonstrukce se týkala především dětského pokoje, chtěl pro svoje děti připravit zdravé bydlení a věděl, že čistý vzduch v interiéru není samozřejmostí. Zvláště koncentrace nebezpečného formaldehydu mohou v mnoha případech působit zdravotní nepříjemnosti. V době, kdy začal rekonstrukci připravovat, se dozvěděl o technologii Activ‘Air®, která je obsažena ve stavebních i konstrukčních deskách společnosti Rigips. Chtěl tyto desky vyzkoušet. A také ho zajímalo, jaké koncentrace formaldehydu se v místnosti nacházejí a zda Activ‘Air® opravdu funguje. Proto oslovil Státní zdravotní ústav (SZÚ), který měření koncentrace škodlivých těkavých látek provádí.

Pracovníci SZÚ provedli rozbor látek zachycených na dozimetrech určených pro stanovení koncentrací formaldehydu a dalších těkavých látek v ovzduší. Dozimetr byl umístěn v dětském pokoji, kde byly následně při rekonstrukci instalovány desky Activ‘Air®. Měření proběhlo ve dvou etapách – před rekonstrukcí a po rekonstrukci, vždy po dobu jednoho týdne. Místnost byla při obou měřeních vybavena stejným nábytkem, aby měření bylo co nejobjektivnější.

Měření SZÚ ukázalo, že rozdíl v koncentracích formaldehydu před a po rekonstrukci interiéru byl ohromný. Před rekonstrukcí byly naměřeny koncentrace 42 µg/m³, po rekonstrukci při použití desek Activ‘Air® byla koncentrace pouhých 7 µg/m³. Jednalo se tedy o snížení koncentrací o skvělých 83%!

Majitel okálu byl tedy s výsledkem rekonstrukce více než spokojen. Kromě toho, že interiér místností se změnil k nepoznání, nabízí nyní čistý vzduch a zdravé bydlení. A přitom za pořízení desek Activ‘Air® zaplatil o pouhých 2 000 Kč více, než za běžné desky bez této technologie, přičemž účinnost složky Activ‘Air® je minimálně 50 let. 

  • Koncentrace formaldehydu se díky využití desek Activ‘Air® snížila o 83 %
  • Celkem bylo při rekonstrukci dětského pokoje použito 85 m² konstrukčních desek RigiStabil Activ‘Air®
  • Majitel zaplatil za desky Activ‘Air® o pouhých 2.000 Kč více, než za běžné sádrokartonové desky, přičemž dosáhl snížení koncentrací formaldehydu o skvělých 83 % s účinností minimálně 50 let

Měření SZÚ – Activ‘Air® – Fryšava – protokol

Stav před rekonstrukcí

   

Měření formaldehydu

Stav po rekonstrukci

  

  

Pokud Vás toto téma zajímá, přečtěte si, jak si s formaldehydem v dětském pokojíčku poradili Marie s Ladislavem.