Vyhrajte materiál za 300 000 Kč!
👉🏻 Přihlaste se do Rekonstrukční výzvy.

Nejčastější chyby při montáži suchých podlah

Suché podlahy Rigidur z podlahových dílců Rigidur E20, E25 nebo podlahy RigiStabil jsou při dodržování montážních zásad a při používání systémových prvků Rigips spolehlivé, funkční a bezpečné. Přesto se v praxi setkáváme s montážními chybami, které jsou způsobeny především technologickou nekázní či neznalostí a používáním nesprávných a nesystémových prvků.

Příklady montážních chyb, které způsobují poruchy konstrukcí podlah a kterých je třeba se vyvarovat jsme sepsali níže. Pokud plánujete montáž suchých podlah, máme pro vás návod krok za krokem, se kterým zvládnete suchou podlahu sami. Inspiraci najdete v rekonstrukci podkroví staršího domu, kde se uplatnily ty největší výhody suché podlahy.

Nejste si jisti, kolik materiálu budete potřebovat a kde ho nakoupit?
Spočítejte si materiál pro stavbu podlahy v naší kalkulačce.

 

Na co si dát při pokládce suché podlahy pozor

  1. Nepoužití okrajového pásku
    Podlahové desky musejí být od obvodových stěn odděleny okrajovým páskem z důvodu zamezení přenosu kročejového hluku z podlahy do stěn.
  2. Použití nesystémového vyrovnávacího podsypu a podsypu systémového ve větších než předepsaných tloušťkách
    Předpokladem dobré stability podkladu suché podlahy Rigips je použití systémového podsypu (Suchý vyrovnávací podsyp Rigips), který má optimalizovanou zrnitost pro minimální dodatečné dotvarování podkladu při zatížení. Doporučená tloušťka Suchého vyrovnávacího podsypu Rigips je 10-60 mm. Ve větších tloušťkách dochází ke stlačení (sesednutí) podsypu, čímž se podklad podlahy stává nestabilní.
    Použití nesystémového vyrovnávacího podsypu jako chyba u suché podlahy
  3. Vynechání roznášecí vrstvy mezi suchým podsypem a izolantem
    Z důvodu zamezení vtlačení zrn suchého vyrovnávacího podsypu Rigips do izolantu je nutno tyto vrstvy od sebe oddělit separační deskou Rigidur minimální tloušťky 10 mm nebo deskou RigiStabil 12,5 mm.
    Vynechání roznášecí vrstvy jako chyba u suché podlahy
  4. Nepoužití geotextilie
    Abychom zamezili porušení hydroizolace zrny podsypu, doporučujeme mezi podsyp a hydroizolaci použít geotextilii. Geotextilii je nutno použít i u dřevěného záklopu stropu, kde zabrání vysypání podsypu pod záklop.
  5. Neodříznuta polodrážka podlahového dílce přiléhajícího ke stěně
    Přesazení (polodrážka) podlahového dílce přiléhajícího ke stěně se musí vždy odříznout, neboť dutina pod polodrážkou může způsobit deformace podlahy po zatížení (např. nábytkem na nožičkách).
  6. Špatné vedení kabeláže pod podlahou
    V případě vedení většího množství elektroinstalací v podsypu je nutno kabely umístit do uzavřeného kastlíku. Mezi nejvyšším bodem instalace a podlahou Rigidur nebo RigiStabil musí zůstat minimálně 10 mm podsypu.

Kam dál?