Vyhrajte materiál za 300 000 Kč!
👉🏻 Přihlaste se do Rekonstrukční výzvy.

Rigips slaví 30 let na českém trhu

Letos si Rigips připomíná významné výročí vstupu na český stavební trh. Za tu dobu se značka Rigips stala synonymem kvality, pokroku a inovací v oblasti suché vnitřní výstavby. Nabízí nejen dlouholetou praxí prověřený stavební materiál, ale také dokonalý konstrukční systém suché výstavby.

A protože s Rigipsem JE TO V SUCHU JIŽ 30 LET, přinášíme vám výroční video. Nakoukněte do výroby sádrokartonových desek. Zjistíte, kam se značka a vývoj desek od 90. let posunuly a co přejí zaměstnanci Rigipsu do příštích 30 let.

Připravili jsme pro vás i krátký přehled, jak celá výroba sádrokartonu probíhá. Od výroby pouze základního sádrokartonu bez speciálních vlastností již uběhla řada let a hlavně během té doby došlo k velmi výraznému vývoji na poli sádrokartonových desek a suché výstavby obecně. Pojďme si společně připomenout zásadní okamžiky v historii značky Rigips, které ovlivnily současný stav a význam sádrokartonu v České republice.

Klíčové momenty v 30leté historii značky Rigips v ČR

1991

Na začátku 90. let 20. století je založena společnost Rigips s.r.o., která nejprve funguje pouze jako společnost obchodní.

1997

O 6 let později, 30. 10. 1997, je položen základní kámen výrobního závodu v Horních Počaplech u Mělníka.

1999

Po roce a půl, 7. května, již z výrobní linky sjíždí první sádrokartonová deska Rigips.

2000

Na začátku nového tisíciletí se koná první ročník soutěže Rigips Trophy, který je národním kolem mezinárodní soutěže Saint-Gobain Gypsum Trophy, jejímž cílem je podpořit umění, dovednost a kvalitu práce realizačních firem z oblasti suché vnitřní výstavby. Prohlédněte si všechny reference s materiály Rigips.

2007

Rigips se stává součástí skupiny Saint-Gobain.
Výrobní závod v Horních Počaplech získává bronzovou cenu WCM.
Koná se první ročník konference Dřevostavby v praxi, která je určena projektantům, architektům, řemeslníkům a všem přátelům dřevostaveb.

2009

Začíná se vyrábět Modrá akustická deska, která zajišťuje vysokou vzduchovou neprůzvučnost pro zajištění akustického komfortu.

2011

V závodě v Horních Počaplech se daří splnit rekord v největší vyrobené sádrokartonové desce na světě. Tento rekord je od té doby stále platný a zapsaný v Guinessově knize rekordů. Podívejte se na video, jak deska vznikala.

2012

Do výroby přichází speciální sádrová deska Glasroc H, která odolává až 90% vzdušné vlhkosti a hodí se tak i do prostor bazénu nebo vývařoven.
Výrobní závod opět získává cenu WCM, tentokrát stříbrnou. Ten samý rok přichází Rigips na trh s konstrukční sádrokartonovou deskou RigiStabil, která se hodí pro nosné i nenosné konstrukce dřevostaveb.

2014

Rigips své sádrokartonové desky začíná obohacovat o unikátní technologii Activ’Air®, která odbourává až 70 % formaldehydu ve vnitřním ovzduší po dobu až 50 let.

2015

Z výrobní linky poprvé sjíždí vysokopevnostní sádrokarton nové generace, Habito® H. Dosahuje vysoké pevnosti, odolnosti a na molly kotvu unese až 155 kg na jeden kotevní bod, na běžný vrut do dřeva až 34 kg.

2016

Rigips chce rozšířit své možnosti v rámci vzdělávání řemeslníků i veřejnosti, a proto otevírá Školu suché výstavby v Horních Počaplech. Ta každoročně pořádá kurzy práce se sádrokartonem pro kutily i profesionály, včetně certifikačním školení pro sádrokartonáře.
Začíná také vyrábět speciální desku Glasroc X se skelnými vlákny, která je odolná proti vlhkosti a plísním.

2019

Dochází k rozšíření výrobní haly a stavbě parkoviště pro kamiony.

2021

Rigips slaví 30 let na českém stavebním trhu.

30-let-rigips-klicove-milniky

 

Ke stažení