Vyhrajte materiál za 300 000 Kč!
👉🏻 Přihlaste se do Rekonstrukční výzvy.

Trápí vás hluk od sousedů či z ulice? Poradíme, jak jej vyřešit!

Více než dvě třetiny Čechů trápí hluk v jejich stávajícím bytě. Ve většině případů jde o rušivé zvuky z ulice nebo od sousedů. Ať jsme kdekoliv, hluk tvoří nedílnou součást našeho života. Pronásleduje nás na každém kroku a mnohdy nám brání v odpočinku, znesnadňuje soustředění i běžnou konverzaci. Potíže s nadměrným hlukem představují tvrdou realitu.

Co vlastně znamená hluk?

Hluk je “zmatená směsice” zvuků, které naše ucho vnímá. Zvuk vzniká díky “chvění vzduchu”. Výsledkem změn tlaku je pak sluchový vjem. Každý zvuk, ať už se jedná o zvonění budíku, činnost motoru, bouchání dveří,…rozechvívá vzduch.

Výsledné chvění vzduchu je více či méně intenzivní a je charakterizováno:

  1. svoji frekvencí – Frekvence označuje počet změn tlaku vzduchu za vteřinu. Její měrnou jednotkou je Hertz (Hz).
  2. svoji silou – Postupně, jak intenzita hluku narůstá, vykonávají vibrace čím dál větší akustický tlak na naše ucho. Síla zvuku se vyjadřuje v decibelech (dB).

Jak hluk vnímáme?

Ať už hluk přichází odkudkoliv, uši vnímají chvění vzduchu a mozek tyto vjemy interpretuje. Vnímání hluku se tedy mění v závislosti na člověku, okamžiku a místě, kde se nacházíme.

Jak si poradit s nadměrným hlukem?

Kvůli nadbytečnému hluku se nemusíte rovnou stěhovat, i dupání a křik v paneláku se dá poměrně efektivně řešit pomocí nejrůznějších protihlukových opatření.

Sádrokartonové desky obzvláště ty modré jsou jedním z nich. Snadno je nainstalujete jako vnitřní příčky, podhledy nebo předstěny. Na šířku mají jen několik centimetrů, takže se vzhled místnosti nijak nezmění.

Stavební akustika

O akustice jste již určitě slyšeli, jedná se o odvětví fyziky, jež studuje zvuky a zvukové vlny (povahu, vznik, vnímání a šíření zvuku). Ta stavební řeší zejména dvě základní oblasti problémů o kterých se můžete více dozvědět v našich článcích o vzduchové neprůzvučnosti a prostorové akustice.