Vyhrajte materiál za 300 000 Kč!
👉🏻 Přihlaste se do Rekonstrukční výzvy.

Formaldehyd jako skrytý jed

– s technologií Activ‘Air® se ho bát nemusíte

Největší nebezpečí je často takové, které sami nevidíme ani necítíme. V domácnosti to tedy není jen průvan, plísně nebo vlezlá zima, ale například škodlivé látky, které se uvolňují z koberců nebo nábytku. S naším zdravím dokážou tyto chemikálie pěkně zamávat. Vyzrajte na ně.

Nečistému vzduchu neutečete

Uvnitř budov, ať už v práci nebo ve škole, strávíme víc než tři čtvrtiny celého dne. Mohlo by se zdát, že pokud jsme mimo dosah venkovního znečištěného ovzduší, jsme v bezpečí. V místnostech se ale uvolňuje také spousta těkavých organických látek, které dýcháme a našemu zdraví to rozhodně neprospívá.

Největší nebezpečí – formaldehyd

Co se koncentrace týče, mezi škodlivými látkami v interiéru vede rozhodně formaldehyd. Když ho vdechujeme dlouhodobě, může nám neustálá únava a bolest hlavy pořádně zkomplikovat život. Umí „zařídit” i podrážděné oči, oslabenou imunitu… I malá chřipka si nás pak získá o mnoho snadněji.

Formaldehyd, král nezdravých látek, se skrývá i tam, kde by nás to nenapadlo. Často se uvolňuje z:

  • koberců,
  • lepidel a laků na parkety,
  • záclon,
  • čisticích prostředků,
  • kosmetiky,
  • dětských hraček.

Zjistěte a odstraňte

„Jedy” se rozhodně nevyhnou ani vaší domácnosti. Pokud chcete vědět, jak vážné to právě u vás doma je, doporučujeme použít zařízení, které koncentraci formaldehydu změří. Ukáže vám přesnou hodnotu a zařadí ji do škály A až E, takže se okamžitě dozvíte, zda máte nějaké opatření proti škodlivinám podniknout.
Koncentrace formaldehydu do 60 µg/m³ jsou považovány za zdravotně nezávadné. Pokud vám měřič ukáže vyšší hodnotu, je třeba se mít na pozoru. Skvělým řešením jsou například sádrokartonové a sádrovláknité desky Activ‘Air®, které přeměňují formaldehyd na neškodné látky. Použijte je jako příčky nebo podhledy, s jejich pomocí trvale odstraníte až 70 % škodlivin z vašeho obýváku.

Při nižších koncentracích pomůže hlavně pravidelné větrání a přiměřené topení, protože čím tepleji doma máte, tím více se formaldehyd uvolňuje. Vzduch vám doma vyčistí i některé pokojové rostliny. A vzhledem k tomu, že se nejvíce škodlivin uvolňuje z nekvalitního nábytku či textilií, vyplatí se hlídat, co kupujete.

Zdraví nejde nahradit

Nenechte formaldehyd, aby vás ohrožoval. Zdravý vzduch v místě, kde relaxujeme, pracujeme i usínáme, je základ. Mějte na paměti, že každou investici do kvalitnějšího a zdravějšího bydlení pocítíte dvojnásobně na vás samých.