Vyhrajte materiál za 300 000 Kč!
👉🏻 Přihlaste se do Rekonstrukční výzvy.

Ruší vás hluk od sousedů? Řešením může být předstěna ze sádrokartonu

Nadměrný hluk často trápí lidi žijící v bytových domech ve městě, stejně jako v rodinném domku na venkově. Kromě únavy z nevyspání může hluk zhoršit paměť, způsobit ztrátu pozornosti, deprese nebo rozvoj nejrůznějších civilizačních chorob. Účinným řešením nadměrného hluku je sádrokartonová předsazená stěnaModré akustické sádrokartonové desky Rigips. Ta pomůže i ve starém panelovém domě.

Mimořádně důležitým kritériem pohody bydlení je klid. Teprve v klidu si lidé mohou řádně odpočinout nebo soustředěně pracovat. Naopak trvalý hluk může způsobit i závažné zdravotní problémy, například zhoršení sluchu až hluchotu, stres, bolesti hlavy nebo potíže se soustředěním. Hluk je vlastně směsice zvuků, které naše ucho vnímá. Zvuk vzniká díky chvění vzduchu a výsledkem změn tlaku je pak sluchový vjem.

Problémy způsobené hlukem

Se sádrokartonem k akustickému komfortu

Naštěstí existuje řešení v podobě Modrých akustických desek Rigips, kterým lze omezit nadměrnou intenzitu zvuku. V prostorách budovy se může hluk z vedlejších místností natolik utlumit, že ho obyvatelé neuslyší vůbec, a lidé tak vedle sebe mohou žít i pracovat v akustické pohodě. Záleží na konstrukci vnitřních příček. „Vlastnost konstrukcí označující se jako vzduchová neprůzvučnost a zejména její výše, uváděná v decibelech, určuje akustický komfort. Čím vyšší je její hodnota, tím vyšší je komfort a v místnosti je méně hluku,“ vysvětluje Robert Hošek, vedoucí Centra technické podpory Rigips. Pro představu, hluk ždímající pračky představuje hodnotu průměrně 70 dB, kdežto start tryskového letadla se vyšplhá až na 130 dB.

Spočítejte si materiál pro stavbu předstěny v naší kalkulačce.

 

Chcete vědět, kolik by vás rekonstrukce se sádrokartonem stála? Podívejte se na obvyklé ceny sádrokartonu i montáže nebo rovnou poptejte ověřenou realizační firmu na portále NejŘemeslníci.cz. NejŘemeslníci.cz jsou největší odborný řemeslný portál, který pomáhá 60 tisícům poptávajícím najít řemeslníka.

Na kompletní stavbu sádrokartonové předstěny a samotné měření se můžete podívat ve videu níže.

Zlepšení akustiky díky sádrokartonové předstěně o 6 dB

„Instalace konstrukce je přitom velmi jednoduchá a časem i přípravou odpovídá malování,“ vyzdvihuje velikou výhodu sádrokartonové konstrukce odborník z Rigipsu. O tom, že i ve starším panelákovém bytě lze dosáhnout výrazného zvýšení akustického komfortu, ostatně vypovídá nedávné měření neprůzvučnosti na stavbě ve spolupráci s nezávislým Technickým a zkušebním ústavem stavebním v Praze. Před instalací akustických desek a vhodné izolace v panelovém domě akustici v jedné místnosti naměřili vzduchovou neprůzvučnost 47 dB. Po instalaci došlo ke zvýšení o 6 dB, na hodnotu 53 dB – což už je značný rozdíl. Díky tomu tak do místnosti neproniknou ruchy z ulice, ani hluk ze společné chodby domu.

Zdravý a čistý vzduch v interiéru jako bonus

Zejména v panelových bytech bývá slyšet nejen dupání, ale i nahlas puštěná televize od sousedů ve večerních hodinách. „Pokud k vám nepříjemný hluk proniká, zvolte modré akustické sádrokartonové desky. Díky neprůzvučnosti až 78 dB vám zajistí, že z vedlejšího bytu nebo z venku nic neuslyšíte,“ vysvětluje Robert Hošek. Tyto desky mají kromě výborných akustických vlastností ještě další přednost. Dokážou totiž neutralizovat formaldehyd, který se běžně vyskytuje v domácnostech, prakticky v každém výrobku. Formaldehyd je přirozenou součástí našeho prostředí, najdeme ho téměř všude – doma v koberci, nábytku, vylučují ho v malém množství také lidé, zvířata i rostliny, ale v nadměrném množství životu škodí. „Proto v sobě akustické desky mají technologii Activ’Air®, která dokáže formaldehyd odbourávat, a přispívají tak k čistému a zdravému vzduchu v interiéru,“ doplňuje Robert Hošek.

Aplikace Modré akustické desky jako předstěny