Vyhrajte materiál za 300 000 Kč!
👉🏻 Přihlaste se do Rekonstrukční výzvy.

Sádrové omítky se hodí i na plastické dekorace

Tenkovrstvé sádrové omítky a stěrky jsou ideálním materiálem nejen pro finální přípravu a vyrovnání povrchů stěn před malováním, ale také pro opravy a renovace stávajících povrchů. Výsledkem může být absolutně hladká, alabastru se podobající stěna s jemným a na dotek příjemným povrchem. Pokud by vám však absolutně hladká stěna přišla příliš nudná, je možné ji ozdobit některou z metod plastické dekorace. Stěny se sádrovou povrchovou úpravou vám to umožní.

Na podkladní ztuhlou vrstvu sádrové omítky či stěrky naneseme vrstvu stěrky např. Rimano Glet XL, ve které ihned po nanesení vytváříme plastické struktury. Směs se nikdy nesmí probarvovat. Docházelo by totiž k vysoké spotřebě pigmentů, případným změnám kvality stěrky a hlavně bychom nemohli opakovaně míchat stejné odstíny na větší plochy.

Příklady vytváření plastických struktur

Struktura hřebenu

Do čerstvě nanesené stěrky provedeme vzájemně k sobě kolmé tahy hřebenem a následně uhladíme fasádní špachtlí ve směru druhého tahu hřebene.

sadrova-omitky-struktura-hrebene

Struktura kartáče

Do čerstvě nanesené stěrky vytvoříme krouživými pohyby strukturu vzorovacím kartáčem.

Sádrové omítky struktura kartáče

Plastický reliéf

Na hotový hladký sádrový podklad špachtlí nebo hladítkem naneseme přes šablonu plastický reliéf. Šablonu následně využijeme i při nanášení barvy na vytvořený reliéf. Barvu na reliéf nanášíme štětcem.

Sádrové omítky plastický reliéf      Sádrové omítky plastický reliéf

Příklady barevných úprav hladkých povrchů

Pro malování sádrových povrchů můžeme použít celou škálu prodávaných malířských barev. Barvu nanášíme válečkem s nízkým potahem. Vhodné jsou válečky určené pro laky a nátěry podlah. Nejvyšší kvality nanesení však dosáhneme nastříkáním technologií airless.

Imitace mramoru

Den poté, co jsme si vyrovnali povrch stěn stěrkou Rimano Glet XL, nakapeme na nerezové hladítko několik kapek dvou odstínů barvy, kterou na stěnu nanášíme pod různými úhly hladítkem nebo špachtlí. Používáme vodou ředitelné barvy v nezředěné konzistenci. Můžeme využít i barvy na dřevo, beton apod. V tomto případě podklad nepenetrujeme, využíváme savosti sádrové stěrky.

Plastické omítky imitace mramoru

Rozmývané barvy

Na suchý, stěrkou vyrovnaný povrch stěny nanášíme dva odstíny barev pomocí rukavice nebo houby. Druhou barvu provádíme do první, tzv. „živé“ barvy, čímž dosáhneme efektu rozmývání.

Sádrové omítky rozmývaná barva

Ke stažení