Vyhrajte materiál za 300 000 Kč!
👉🏻 Přihlaste se do Rekonstrukční výzvy.

Absorbér Rigitone: volně zavěšený podhledový ostrov

Designový sádrokartonový absorbér vyrobený z desek Rigitone 8-15-20 super. Je dodáván v barvě přírodního kartonu, připravený k zavěšení a nátěru barvou jakéhokoliv odstínu. Slouží k designovému řešení prostorové akustiky v interiéru zavěšením k nosné stropní konstrukci nebo k dostatečně únosnému sádrokartonovému podhledu. Absorbér je možné zavěsit také přímo na stěnu. Při systémovém zavěšení na stěnu lze absorbér kdykoliv sundat jako klasický obraz a následně vrátit zpět. Použití v interiéru s maximální relativní vzdušnou vlhkostí 70 %. Absorbér se tak hodí jako dodatečné designové řešení prostorové akustiky a to nejen v kanceláři, ale třeba i v obývacím pokoji.

Nejenom, že mají volně zavěšené ostrovy Rigitone zajímavý a neotřelý design. Tyto designové prvky mohou při správném použití velmi dobře pohlcovat zvuk a tím skvěle řešit prostorovou akustiku. Navíc obsahují technologii Activ’Air®, která snižuje koncentraci formaldehydu v interiéru až o 70 % po dobu 50 let.

Absorbér Rigitone 8-15-20 super

Norma: EN 14190
Reakce na oheň: A2-s1; d0
Maximální dodatečné zatížení: 1,5 kg/bod; max. 3 kg/m2
Základní rozměry: 1800 mm (d) x 1050 mm (š) x 80 mm (v)

Absorbér Rigitone

Ke stažení

Výhody absorbéru Rigitone

• Snadné dodatečné řešení prostorové akustiky v jedinečném designu pomocí nehořlavého materiálu
• Možnost jakékoliv barvy
• Možnost zabudování osvětlení
• Velmi rychlá montáž

Prostorová akustika – nejenom, že mají volně zavěšené ostrovy Rigitone zajímavý a neotřelý design. Tyto designové prvky mohou při správném použití velmi dobře pohlcovat zvuk a tím skvěle řešit prostorovou akustiku.

Vysoká estetika – absorbéry Rigitone otevírají nové příležitosti, jak pohlédnout na celý interiér. Svým jedinečným designem pomohou ozvláštnit každý prostor.

Dlouhá životnost – absorbéry Rigitone jsou vyrobeny ze sádrokartonových perforovaných desek. Díky tomu disponují velkou pevností a dlouhou životností a je možno je v budoucnu kdykoliv renovovat novým nátěrem.

Velmi vysoký odraz rozptýleného světla – při správné zvolené barvě nátěru bude absorbér odrážet světlo po místnosti přesně tak jak je pro daný prostor potřeba.

Čistota a hygiena – desky jsou vyrobeny z přírodního materiálu, kterým je sádra. Jsou tedy zdravotně nezávadné.

Klimatický komfort v místnosti – sádra je dokonalým regulátorem vlhkosti vzduchu. Pohlcuje a odstraňuje přebytek vlhkosti, čímž zmírňuje změny mikroklimatu a chrání naše zdraví.

Absorbéry Rigitone disponují technologií Activ’Air®, která snižuje koncetraci formaldehydu v interiéru až o 70% po dobu 50 let.

Jednoduchá montáž – volně zavěšené absorbéry Rigitone mají tu výhodu, že se zavěšují pouze na 4 závěsné body pomocí kovových kotevních prvků. Nosná konstrukce absorbéru je již jeho součástí. Montáž je tedy rychlá a snadná. Následně absorbér přemalujeme do libovolného barevného odstínu.

Vlastnosti

akustická křivka - Rigitone

* Hodnoty pohltivosti jsou platné při svěšení absorbéru od 200 do 700 mm od stropní konstrukce k nejnižší hraně absorbéru.

Montáž absorbéru Rigitone

Součástí dodávky absorbéru je i montážní sada. Montážní sadu je nutné si vybrat při objednání – montáž na strop nebo na stěnu.

Montáž na strop

• Před zahájením montáže je nutné si dobře rozmyslet a zaměřit polohu absorbéru. Hledáme 4 místa, kam pomocí kovového prvku (molly kotva, FN šroub, ocelový stropní hřeb) absorbér pověsíme. Závěsy v absorbéru umisťujeme vždy do příčného (kratšího) vnitřního CD profilu. Jsou to tedy profily 2. a 4. (počítáno z jedné strany). Zároveň musíme závěsy umístit cca 300 mm od středu absorbéru.

• Po zaměření kotevních bodů připevníme ke stropní konstrukci dráty s okem pomocí vhodného kotevního prvku.

• Z absorbéru vyjmeme minerální izolaci. Jelikož již známe pozici závěsů, vytvoříme v minerální izolaci 4x dostatečně velký výřez v místě závěsu. Výřez můžeme zhotovit běžným odlamovacím nožem.

• Do CD profilu uvnitř absorbéru osadíme čtyřbodové závěsy pootočením v profilu do úplného zacvaknutí a umístíme zpět minerální izolaci.

• Následně celý absorbér zavěsíme na předem připravené dráty.

Montáž na stěnu

• Před zahájením montáže je nutné si dobře rozmyslet a zaměřit polohu absorbéru. Hledáme 2 místa, kam pomocí kovového prvku (molly kotva, šroub + hmoždinka) připevníme dvě Z nástěnné kotvy, které jsou součástí montážní sady na stěnu. Mezi kotvami doporučujeme dodržet vzdálenost 1200 – 1400 mm.

• Následně z absorbéru vyjmeme minerální izolaci a připravíme do ní dva výřezy cca 80 x 80 mm v pozici nástěnných kotev. (např. Pomocí odlamovacího nože.)

• Z montážní sady vezmeme dva krátké CD profily a 4 ks úrovňových CD spojek. Profily pomocí spojek umístíme v krajních polích rámu absorbéru v horní čtvrtině celkové výšky absorbéru. Packy spojek smáčkneme kleštěmi a spojky dodatečně zajistíme samovrtnými šrouby do železa LB 421 3,5 x 9,5 mm (nejsou součástí balení).

• Do takto připravených profilů nacvakneme závěsné spojky UA50/CD. Do každého jednu. Spojky si zachovávají v rozmezí profilů možnost vodorovného pohybu. Díky tomu můžeme na stěně dodatečně s absorbérem posouvat o několik cm na každou stranu.

• Následně ze sady vezmeme distanční UA50/CD spojku s gumou. Tu nacvakneme do středového příčného CD profilu ve spodní části absorbéru. Tato spojka nám zajistí distanc spodní části absorbéru od stěny. V minerální izolaci připravíme i na tuto spojku, v její pozici, výřez cca 80 x 80 mm.

• Nyní můžeme absorbér pověsit na stěnu.

absorbér Rigitone

Finální malba

Absorbér můžeme začít malovat ihned po zavěšení. Potřebujeme barvu vhodnou na sádrokarton (libovolný odstín), penetraci a váleček s krátkým vlasem. Po nanesení a vyschnutí penetrace aplikujeme barvu standardně ve dvou vrstvách dle předpisu výrobce.

Absorbér doporučujeme malovat vždy až v jeho výsledné pozici, tedy na stropě nebo stěně. Pokud bychom jej natírali na zemi lícem vzhůru, může dojít k zatečení barvy do perforace, což je z hlediska designu nežádoucí

Snadná údržba absorbéru

Desky je možné čistit vysavačem nebo navlhčeným hadříkem (vlhkou houbičkou, dle pokynu výrobce nátěru). Pokud dojde k velmi silnému znečištění povrchu, je možné absorbér kdykoliv renovovat novým nátěrem vhodným na sádrokarton.

Inspirujte se realizacemi