Vyhrajte materiál za 300 000 Kč!
👉🏻 Přihlaste se do Rekonstrukční výzvy.

Předsudky, které mají Češi o dřevostavbách

Myslíte si, že dřevostavby je nutné stále natírat?

Možná ani nevíte, kolik už jste za život viděli dřevostaveb – ono to totiž není poznat. Vybírat totiž lze z několika variant dřevostaveb. Pokud se rozhodnete pro dřevěnou fasádu, můžete zvolit modřín či exotické dřevo, které není nutné často natírat. Dřevostavba ale může mít i klasickou omítku, kterou znáte z klasických zděných domů. Na první pohled nemusíte vůbec poznat, že se jedná o dřevěný dům.

Domníváte se, že dřevostavby nejsou architektonicky nápadité?

Naopak. V nápadech na způsob a provedení dřevostavby se meze nekladou. Postavit ze dřeva si můžete dům, nástavbu či zahradní domek, ale např. i bytový dům. Můžete ho nechat obložený dřevem, omítnout nebo třeba natřít na modro. Strukturu dřevěné konstrukce lze přizpůsobit do výšky či šířky. Stavět balkony, patra, terasy. Architekti se dřevem velice rádi pracují, protože existuje neomezené množství možností, jak lze dřevostavbu po architektonické stránce pojmout. I zde tedy může mít originalita dřevostavby mnoho tváří.

Žijete v přesvědčení, že dřevostavba shoří rychleji než cihlový dům?

Ano, dřevo hoří rychleji než cihly, to je pravda, ale v případě domů záleží na konstrukci domu, ne na materiálu. Například v případě roubenky či srubu jsou stěny tvořeny kulatinou nebo hraněným dřevem, které má velký průřez a zbytkovou vlhkost. Ta se při hoření musí nejprve odpařit a tím hoření zpomaluje. Oheň navíc v případě masivních kusů proniká pouze do vrchní části dřevěné konstrukce a postupně uhasíná. Uhlíková „krusta“, která se vytvoří na povrchu dřevostavby, totiž zabrání přísunu vzduchu. Dřevo nepoškozené ohněm si zachovává pevnost a tuhost, takže dřevěné konstrukce jsou i po uhašení požáru stabilnější než ty z ocele či železobetonu, které mají při velkých teplotách velkou roztažnost a sníženou nosnost. Dobré vlastnosti při případném požáru vykazují tzv. sendvičové konstrukce na dřevěné bázi. Nosná konstrukce je opláštěná materiály, které jsou buď zcela nehořlavé, nebo hoří jen velmi špatně (sádrokarton, sádrovláknité desky, minerální tepelná izolace a podobně.)

Podívejte se na další výhody dřevostaveb.