fbpx
icona Menu

Příprava směsi sádrové omítky

Do čisté nádoby s čistou vodou pomalu sypeme směs sádry. Sádrové omítky můžeme sypat pomalu přímo z obalu nebo přes hranu lžíce či fanky do čisté vody. Stěrky raději prosypáváme mezi prsty. Zkrátíme si tak dobu míchání a zabráníme vzniku hrudek.

Příprava směsi omítky - do vody sypeme směs sádry

 

Do nádoby vsypeme tolik sádrové směsi, aby pohltila všechnu vodu. Vždy je lepší míchat hustší směs a na konci míchání přidat vodu. Nikdy nedosypáváme suchou směs k dodatečnému zahuštění, tím by mohly vzniknout hrudky!

Příprava směsi omítky - jak správně dohušťovat směs

 

Po 3–5 minutách nasáknutí směs rozmícháme elektrickým míchadlem. Směs mícháme až do doby, než vznikne stejnoměrně hustá hmota.

Příprava směsi omítky - rozmíchání směsi

 

Správnou hustotu zkontrolujeme tak, že směs drží na obrácené lžíci a nestéká.

Příprava směsi omítky - správná hustota

 

Nejste si jisti, kolik materiálu budete potřebovat a kde ho nakoupit?
Spočítejte si materiál sádrové omítky v naší kalkulačce.

 

Pro zpracování i zrání sádrových stěrek a omítek je nutná teplota podkladu i prostředí min. +5 °C.
Aby omítka nebo stěrka přilnula správně je potřeba podklad nejdřív napenetrovat. Zjistěte jaká penetrace je vhodná pro váš podklad.