Vyhrajte materiál za 300 000 Kč!
👉🏻 Přihlaste se do Rekonstrukční výzvy.

Sádrokartonová deska: hodí se na příčku, strop i podlahu

Jde o základní kámen suché výstavby. Sádrokartonové (SDK) desky umožňují v krátkém čase vytvořit lehkou, ale přitom odolnou konstrukci. Speciální příměsi propůjčují SDK deskám specifické vlastnosti, jako je například nehořlavost, odolnost proti vlhkosti nebo extrémní pevnost. 

Všechny sádrokartonové desky se skládají z pevného sádrového jádra a velmi pevného kartonu na povrchu. Právě toto složení činí ze sádrokartonu materiál s celou řadou výhod. Patří k nim:

  • Nízká hmotnost: ve srovnání s tradičními materiály, jako je např. cihla nebo pórobeton, sádrokarton téměř nic neváží.
  • Snadná instalace: SDK desky se upevňují pomocí vrutů do kovových profilů nebo dřeva, případně se lepí rovnou na stěny.
  • Velmi dobrá vzduchová neprůzvučnost neboli schopnost tlumit hluk. Tu lze ještě navýšit použitím akustických SDK desek a kombinací s minerální izolací.
  • Absence mokrých procesů: montáž sádrokartonu nevyžaduje, až na tmelení, žádné mokré procesy. Práce je tedy rychlejší a do stavby se nezanáší vlhkost.

 

Habito příčka

 

Sádrokartonové desky lze využít pro stavbu různých konstrukcí. Sádrokartonová příčka slouží jako nenosná zeď pro rozdělení prostoru, SDK podhled dokáže snížit příliš vysoký strop a zlepšit akustiku v místnosti, sádrokartonová předstěna se zase nejčastěji staví pro odhlučnění. Výjimkou nejsou ani sádrokartonové podlahy, jejichž největší výhodou je rychlá pokládka a absence dlouhých technologických přestávek.

 

Pokládka podlahy

Druhy sádrokartonových desek

Speciální přísady a úpravy předurčují SDK desky pro použití v různých podmínkách. Typy desek lehce rozlišíte podle barvy na lícové straně a podle zkratky na obalu.

  1. Bílá sádrokartonová deska – RB (A): základní druh, bez příměsí a speciálních vlastností.
  2. Zelená sádrokartonová deska – RBI (H2): impregnovaná, pro použití v prostorách s vyšší vlhkostí, např. do koupelny.
  3. Červená sádrokartonová deska – RF(DF): protipožární, obsahuje skelná vlákna pro vyšší požární odolnost konstrukce.
  4. Modrá sádrokartonová deska – MA (DF) a MA (DFH2): akustická, tlumí hluk. Může být jen protipožární nebo protipožární a zároveň i impregnovaná.

SDk desky
Nevíte, jakou desku vybrat? Přečtěte si našeho průvodce.

Existují také desky, které kombinují několik zmíněných vlastnostní, případně všechny najednou. Například Modrá akustická protipožární impregnovaná deska MAI (DFH2) Activ ́Air®: tato sádrokartonová deska se hodí do koupelny, tlumí hluk a zároveň zvyšuje požární odolnost konstrukce. Navíc obsahuje unikátní technologii Activ ́Air®, která ze vzduchu odstraňuje škodlivý formaldehyd.

 

Montáž sádrokartonové předstěny

 

V naší nabídce najdete také desky RigiStabil, konstrukční sádrokarton pro použití ještě v částečně otevřené stavbě, v konstrukcích suchých podlah nebo pro stavbu nenosných i nosných stěn dřevostaveb. Královnou mezi sádrokartony jsou pak desky Habito® H, které se vyznačují zejména vysokou pevností a únosností. Zvládnou i zátěž 34 kg na jeden vrut do dřeva o průměru 5 mm a mají maximální mechanickou odolnost proti proražení.

 

Příčka z desky Habito H

 

Sádrokarton se vyrábí v různých velikostech a tloušťkách. Nejčastěji se však setkáte se sádrokartonovými deskami o rozměrech 12,5×1250×2000 mm. Malá tloušťka patří k dalším benefitům materiálu: sádrokartonové konstrukce neuberou v interiéru tolik místa, jako ty zděné.

Kolik stojí sádrokartonové desky? Cena záleží na typu

Nejlevnějším typem sádrokartonu je základní, bílý. Protipožární a impregnované desky jsou o něco dražší, nejvíc pak stojí jejich kombinace: protipožární impregnovaný sádrokarton. Při výběru se však nedívejte pouze na cenu. Rozhodující jsou vlastnosti desek, které by vždy měly odpovídat vašim nárokům a požadavkům na danou konstrukci.

Kalkulaci materiálu můžete zdarma poptat u našich technických specialistů. Poradí vám se skladbou konstrukce, spočítají spotřebu materiálu i jeho cenu.

Nebo využijte náš kalkulátor, který vám na pár kliknutí navrhne a spočítá materiál pro zvolenou konstrukci (bez výpočtu ceny). Pro rozsáhlejší projekty je tu pak Profikalkulátor Rigips, kde najdete kompletní portfolio našich konstrukcí a kromě množství materiálu se dozvíte i jeho orientační cenu.