Vyhrajte materiál za 300 000 Kč!
👉🏻 Přihlaste se do Rekonstrukční výzvy.

Jak na zvukovou izolaci snadno a rychle?

Ať už vás trápí hlasitá televize od sousedů nebo rušná ulice, je potřeba učinit hluku přítrž. Jak? Pořiďte si kvalitní zvukovou izolaci.

Stěny i strop snadno odhlučníte s naší Modrou akustickou deskou, která navíc jako jediná na trhu odstraňuje formaldehyd ze vzduchu.

Klidné bydlení by nemělo být luxus, ale samozřejmost. Ne vždy to tak ale funguje, zvlášť v panelových a bytových domech. Podle normy by stěny měly dosahovat zvukové izolace minimálně 53 dB (u panelových domů 52 dB). Hlasitá zábava nebo rádio však můžou dosahovat hlasitosti až 75 dB.

Pokud tedy byla stěna zkonstruovaná tak, aby požadavku normy pouze vyhověla a nikoli jej předčila, stejně své sousedy uslyšíte.

Existuje ale možnost, jak byt odhlučnit i s dostatečnou rezervou bez velkých stavebních úprav. Řešení představuje naše Modrá akustická deska. Samostatná deska má tloušťku pouhých 12,5 mm, ale v kombinaci s kvalitní minerální izolací (např. ISOVER Piano nebo ISOVER Aku) tlumí hluk lépe než 20centimetrová stěna z dutinových cihel.

Při výběru materiálu sledujte hodnotu Rw

Jak je možné, že tak tenký materiál dokáže tak dobře bránit prostupu hluku?
Odpovědí je sendvičová sádrokartonová konstrukce, ve které se uplatňuje několik akustických principů. Kromě absorpčního, který je úkolem zejména pro minerální izolaci v dutině, se uplatňuje princip kmitajících membrán a princip hmotnostní.

U akustických konstrukcí se hodnotí vzduchová neprůzvučnost. Tato veličina se značkou Rw určuje, do jaké míry materiál tlumí hluk šířící se vzduchem. Čím vyšší číslo, tím lépe. A zatímco například zeď z děrovaných cihel o tloušťce 100 mm včetně omítky dosahuje laboratorní vzduchové neprůzvučnosti Rw 40 dB, stejně silná konstrukce z Modré akustické desky a minerální izolace dosahuje Rw 50 dB.

Je důležité podotknout, že u konstrukcí se uvádí hodnoty laboratorní vzduchové neprůzvučnosti Rw. Aktuální norma předepisuje svoje požadavky na stavební vzduchovou neprůzvučnost R´w, takže od laboratorních hodnot musíme odečíst korekční faktor. Pro lehké konstrukce podle normy v rozmezí 5-8 dB.

Modrá akustická deska je k dostání i v impregnované verzi vhodné do vlhkých prostor. A co víc – jde o jediný sádrokarton na trhu, který rozkládá emise formaldehydu. Je totiž vybavený unikátní technologií Activ’Air®, která dokáže snížit koncentraci formaldehydu až o 70 % za pouhých 28 dní.

 

Jak na odhlučnění stěn, stropu a podlahy

Samotné provedení zvukové izolace není nikterak složité, ale nejdřív musíte zjistit, odkud hluk přichází. Podle zdroje se pak volí konkrétní řešení.

1. Hluk jde od sousedů, z vedlejšího pokoje nebo z ulice

Pokud vás ruší hovor nebo televize, případně hlučný bar pod okny, pomůže vám akustická předstěna. Izolační desky se v tomto případě montují jen na jednu stranu stávající stěny. Samotná montáž předstěny se zvládne během jednoho dne.

Podívejte se, jak akustická předstěna vyřešila hluk v panelákovém bytě. Vzduchová stavební neprůzvučnost se zlepšila ze 47 dB na 53 dB. Což obyvatelce bytu velmi přispělo k jejímu akustickému komfortu.

2. Slyšíte hlasitý hovor nebo televizi z horního patra

Pokud vás ruší hluk od sousedů nad vámi (nemluvíme teď o dupání), pomůže vám odhlučnění stropu. Konkrétně tedy podhled z akustického sádrokartonu. Opět vám zde poslouží Modrá akustická deska v kombinaci s minerální vlnou nebo vatou.

3. Dupání ve vrchním patře rodinného domu

Ačkoli se jedná znovu o hluk přicházející stropem, má v tomto případě jinou povahu. Jde o tzv. kročejový zvuk, který vzniká přímo ve stavební konstrukci, a to chůzí nebo pádem předmětů na podlahu. Nemůžete ho proto omezit montáží akustického podhledu ve spodní místnosti.

Jak tedy dupání nad hlavou utišit? Řešením je kročejová izolace podlahy, o kterou se postarají například desky ISOVER EPS Rigifloor 5000 nebo ISOVER T-P ve skladbách s podlahovými dílci můžete použít desky Rigidur či Rigistabil, které jsou vhodné pro pokládku suchých podlah.
I pro tento druh hluku existují normy, konkrétně hodnoty kročejové neprůzvučnosti. Narozdíl od vzduchové neprůzvučnost zde platí, že čím menší číslo, tím lépe konstrukce tlumí hluk. Kročejová neprůzvučnost by měla být maximálně 58 dB v rámci téhož domu (nebo např. mezonetového bytu) a 53 dB mezi dvěma byty.

 

Spočítejte si materiál na odhlučnění bytu během pár minut

Modrá akustická deska a izolace tvoří pouze základ protihlukové konstrukce. Kromě nich budete potřebovat i další materiál, jako jsou profily, hmoždinky, tmel nebo skelná páska.

Naše kalkulačka vám vmžiku spočítá, kolik čeho budete potřebovat.
Stačí vybrat požadovaný typ konstrukce, zadat její plochu a je hotovo.

 

Anebo se obraťte na naše Centrum technické a obchodní podpory.
Zdarma vám poradíme se skladbou konstrukce, probereme s vámi obecný postup montáže a připravíme kalkulaci materiálu, která by vás jinde vyšla i na tisíce korun.

Praktický příklad srovnání akustických parametrů různých příček

 

Jednotlivá řešení:

1. Hluk z vedlejšího bytu nebo z ulice: akustická předstěna

Konstrukce z akustických desek se montuje na jednu stranu stěny. Časová náročnost výstavby je kolem jednoho dne

Spočítejte si spotřebu materiálu pro stavbu akustické předstěny v naší kalkulačce.

 

2. Hluk z vrchního patra – televize/hovor: SDK podhled

Výhodou kromě zlepšení akustického komfortu může být zakrytí elektroinstalací.

Spočítejte si spotřebu materiálu pro stavbu akustického podhledu v naší kalkulačce.

 

3. Hluk z vrchního patra – dupání (rodinné domy)

a) kročejová izolace

minerální izolace nebo elastifikovaný polystyren ISOVER v kombinaci s deskami RigiStabil a Rigidur.

Suché podlahy (Rigidur, RigiStabil)

  • Nízká hmotnost, která nezatěžuje stávající konstrukci
  • Rychlý postup stavby bez dlouhých technologických přestávek
  • Nezanesou do stavby vlhkost – hodí se do dřevostaveb
  • Dobré akustické vlastnosti podlahových desek
  • Skladba suché podlahy lze kombinovat i s podlahovým vytápěním

4. Hluk z vedlejšího pokoje – akustická předstěna nebo akustická příčka

V případě výstavby nových příček můžete snadno a rychle vytvořit akusticky izolovanou místnost pomocí akustické příčky.

Spočítejte si spotřebu materiálu pro stavbu akustické příčky.

 

Podívejte se na montážní návod zaměřený na odhlučnění pomocí sádrokartonové předstěny.

 

Požadavky na ochranu proti hluku:

1. ochrana proti hluku mezi místnostmi jednoho bytu:

(norma stanovuje minimální ochranu)

  • vzduchová neprůzvučnost (stěny): minimálně 40 dB
  • kročejová neprůzvučnost (např. mezonetové byty): maximálně 58 dB

2. ochrana proti hluku mezi byty:

  • vzduchová neprůzvučnost (stěny): minimálně 53 dB
  • kročejová neprůzvučnost: maximálně 53 dB