Vyhrajte materiál za 300 000 Kč!
👉🏻 Přihlaste se do Rekonstrukční výzvy.

Břeclavská smuteční síň uspěla v mezinárodní soutěži Saint-Gobain International Gypsum Trophy!

Český projekt Břeclavské smuteční síně se po úspěchu v národním kole Rigips Trophy 2020 dočkal další výhry. V mezinárodním kole soutěže, v kategorii podhledy se umístil na prvním místě. Tímto blahopřejeme všem tvůrcům z realizační firmy Rigiform, s. r. o.  a specialistům z akustického studia Aveton.  Jedná se o zcela první výhru projektu z České republiky a o to větší radost z toho máme.

Mezinárodní 12. kolo soutěže Saint-Gobain International Gypsum Trophy proběhlo v pátek 5. listopadu jako živé vysílání na digitální platformě YouTube. Ty nejlepší projekty byly oceněny za kvalitu a řemeslné zpracování sádrokartonových desek z hlediska udržitelnosti (včetně komfortu), bezpečnosti, estetiky a modularity. Soutěž je dělena do 6 kategorií (Podhledy, Omítky, Sádrokarton, Inovace a udržitelnost, Rezidenční prostory a Nebytové prostory) a celkem se ji zúčastnilo 74 projektů z celého světa.

Záznam z živého vysílání naleznete níže na oficiálním kanálu Saint-Gobain Gypsum Trophy.

O vítězném projektu

Smuteční síň v Břeclavi byla realizována firmou Rigiform podle návrhu Ing. arch. Libora Foukala. Pro stavbu byla použita dřevěná ramenátová konstrukce. Vstupní portál, oplocení stavby a stropní desky jsou vyrobené z monolitického betonu. Zázemí bylo řešeno klasickou zděnou konstrukcí, nicméně interiéru dominují materiály Gyptone Big Curve a Glasroc F Riflex. Tyto sádrokartonové desky byly zvoleny především kvůli speciálním vlastnostem. Dají se kreativně ohýbat do malých poloměrů. Zároveň desky splňují vysoké nároky na akustiku, která pro smuteční obřady hraje hlavní roli. Rigiform absolvovala i kurz ve Škole suché výstavby, kde jejich zručnost v ohýbání sádrokartonu dotáhli k dokonalosti.

Nové smuteční síni předcházela stará, která obyvatelům nevyhovovala. Město se tedy rozhodlo ji zbourat a vystavět zcela novou. Nyní se tedy Břeclav může pyšnit smuteční síní s kapacitou 120 míst. Součástí hlavní budovy jsou i kryté venkovní prostory.

 

Blíže k soutěži Saint-Gobain Gypsum Trophy

Historie soutěže sahá do roku 1998, kdy se první ročník konal v Paříži. Od té doby pravidelně každé dva roky oceňuje šikovné řemeslníky, projektanty a omítače. Soutěž oslavuje především kreativitu, kvalitu zpracování a know-how projektů s omítkami a sádrokartonovými systémy Saint-Gobain. Jedná se o zcela unikátní akci v tomto odvětí na světové úrovni.

V letošním 12. ročníku se přihlásilo celkem 350 účastníků s 74 projekty z celkem 30 zemí.

Účastníci  museli nejdříve projít národním kolem soutěže. V České republice se jedná o soutěž Rigips Trophy, kam se přihlásily různorodé projekty od rodinných domů, či hotelů přes obchodní centra až po kulturní s sportovní zařízení. Ocenění získaly tři nejlepší projekty a z toho dva postoupily do mezinárodního kola. Kromě Břeclavské smuteční síně se Saint- Gobain Gypsum Trophy zúčastnil i projekt Hotel The Prezident na Praze 1.