Rigips slaví 30 let na českém trhu

Letos si Rigips připomíná významné výročí vstupu na český stavební trh. Za tu dobu se značka Rigips stala synonymem kvality, pokroku a inovací v oblasti suché vnitřní výstavby. Nabízí nejen dlouholetou praxí prověřený stavební materiál, ale také dokonalý konstrukční systém suché výstavby.

A protože s Rigipsem JE TO V SUCHU JIŽ 30 LET, přinášíme vám výroční video. Nakoukněte do výroby sádrokartonových desek. Zjistíte, kam se značka a vývoj desek od 90. let posunuly a co přejí zaměstnanci Rigipsu do příštích 30 let.

Připravili jsme pro vás i krátký přehled, jak celá výroba sádrokartonu probíhá. Od výroby pouze základního sádrokartonu bez speciálních vlastností již uběhla řada let a hlavně během té doby došlo k velmi výraznému vývoji na poli sádrokartonových desek a suché výstavby obecně. Pojďme si společně připomenout zásadní okamžiky v historii značky Rigips, které ovlivnily současný stav a význam sádrokartonu v České republice.

Klíčové momenty v 30leté historii značky Rigips v ČR

1991

Na začátku 90. let 20. století je založena společnost Rigips s.r.o., která nejprve funguje pouze jako společnost obchodní.

1997

O 6 let později, 30. 10. 1997, je položen základní kámen výrobního závodu v Horních Počaplech u Mělníka.

1999

Po roce a půl, 7. května, již z výrobní linky sjíždí první sádrokartonová deska Rigips.

2000

Na začátku nového tisíciletí se koná první ročník soutěže Rigips Trophy, který je národním kolem mezinárodní soutěže Saint-Gobain Gypsum Trophy, jejímž cílem je podpořit umění, dovednost a kvalitu práce realizačních firem z oblasti suché vnitřní výstavby. Prohlédněte si všechny reference s materiály Rigips.

2007

Rigips se stává součástí skupiny Saint-Gobain.
Výrobní závod v Horních Počaplech získává bronzovou cenu WCM.
Koná se první ročník konference Dřevostavby v praxi, která je určena projektantům, architektům, řemeslníkům a všem přátelům dřevostaveb.

2009

Začíná se vyrábět Modrá akustická deska, která zajišťuje vysokou vzduchovou neprůzvučnost pro zajištění akustického komfortu.

2011

V závodě v Horních Počaplech se daří splnit rekord v největší vyrobené sádrokartonové desce na světě. Tento rekord je od té doby stále platný a zapsaný v Guinessově knize rekordů. Podívejte se na video, jak deska vznikala.

2012

Do výroby přichází speciální sádrová deska Glasroc H, která odolává až 90% vzdušné vlhkosti a hodí se tak i do prostor bazénu nebo vývařoven.
Výrobní závod opět získává cenu WCM, tentokrát stříbrnou. Ten samý rok přichází Rigips na trh s konstrukční sádrokartonovou deskou RigiStabil, která se hodí pro nosné i nenosné konstrukce dřevostaveb.

2014

Rigips své sádrokartonové desky začíná obohacovat o unikátní technologii Activ’Air®, která odbourává až 70 % formaldehydu ve vnitřním ovzduší po dobu až 50 let.

2015

Z výrobní linky poprvé sjíždí vysokopevnostní sádrokarton nové generace, Habito® H. Dosahuje vysoké pevnosti, odolnosti a na molly kotvu unese až 155 kg na jeden kotevní bod, na běžný vrut do dřeva až 34 kg.

2016

Rigips chce rozšířit své možnosti v rámci vzdělávání řemeslníků i veřejnosti, a proto otevírá Školu suché výstavby v Horních Počaplech. Ta každoročně pořádá kurzy práce se sádrokartonem pro kutily i profesionály, včetně certifikačním školení pro sádrokartonáře.
Začíná také vyrábět speciální desku Glasroc X se skelnými vlákny, která je odolná proti vlhkosti a plísním.

2019

Dochází k rozšíření výrobní haly a stavbě parkoviště pro kamiony.

2021

Rigips slaví 30 let na českém stavebním trhu.

30-let-rigips-klicove-milniky

 

Ke stažení