Vyhrajte materiál za 300 000 Kč!
👉🏻 Přihlaste se do Rekonstrukční výzvy.

Sádrokartonové podhledy s perforací vyřeší design i akustiku prostoru

Perforované akustické podhledy se stávají stále oblíbenějším designovým prvkem v moderních budovách. Nejenže zlepšují estetiku interiéru, ale také zlepšují akustickou výkonnost daného prostoru.

Dnešní moderní architektura se soustředí na jednoduchost a minimalismus. Velké tvrdé plochy jsou často kombinovány s minimalistickým interiérem. Takové interiéry však trpí špatnou akustikou, protože obsahují příliš odrazivých ploch. Naštěstí existuje řešení, které umožňuje zachovat minimalistický design a zároveň zlepšit akustický komfort v místnosti. Jde o perforované akustické podhledy Gyptone BIG a Rigitone.

Jak fungují akustické podhledy s perforovanými deskami?

Perforované stropy ze sádrokartonových desek dokáží absorbovat hluk tím, že umožňují zvukovým vlnám procházet skrze perforaci do dutiny podhledu. Tato dutina je obvykle vyplněna zvukově absorpčním materiálem, jako je akustická izolace. Prakticky to znamená, že zvukové vlny vstupují do dutiny, kde jsou rozptýleny a absorbovány, což významně snižuje nežádoucí ozvěnu v místnosti.

Klíčové výhody perforovaných desek Gyptone BIG a Rigitone:

Perfektní akustické vlastnosti

Podhledy z desek Rigitone a Gyptone BIG výrazně optimalizují prostorovou akustiku v místnosti tím, že zkracují dobu dozvuku. To znamená, že zvuk rychleji zaniká, což výrazně zlepšuje akustické podmínky v prostoru. Perforované podhledy jsou vhodné jak pro komerční a kancelářské prostory, tak i pro prostory rodinných domů a bytů. Navíc obsahují i technologii Activ´Air®, která snižuje koncentraci formaldehydu v ovzduší minimálně o 70 % po dobu 50 let.

Kreativní design

Jedním z benefitů, které přináší perforované desky Rigitone a Gyptone BIG, je jejich schopnost oživit a ozvláštnit interiér. Můžete vybírat z různých vzorů otvorů a snadno natřít desky barvou na sádrokarton dle svých preferencí. Při natírání se držte doporučení výrobce.

Dlouhá životnost a snadná renovace

Díky relativně nízkým hodnotám roztaživosti desek v závislosti na změnách okolního prostředí (vlhkost, teplota, apod.) jsou podhledy i předstěny tvarově stále. Povrch desek je možné čistit vysavačem nebo navlhčeným hadříkem (vlhkou houbičkou, dle pokynu výrobce nátěru). Pokud dojde k velmi silnému znečištění povrchu, je možné desky kdykoliv renovovat novým nátěrem vhodným na sádrokarton.

Udržitelnost

Perforované desky Gyptone BIG a Rigitone jsou vyrobené z přírodních materiálů a lze je recyklovat. Používáním recyklovaných materiálů při výrobě nových desek přispívají k celkové udržitelnosti budov a mohou pomoci získat enviromentální certifikace, jako jsou LEED, BREEAM a WELL.

Podhledy Gyptone BIG a Rigitone jsou funkční i krásné

Rigitone a Gyptone BIG je skupina perforovaných velkoformátových desek, které se používají k vytvoření bezespárého podhledu s vysokou pohltivostí. Desky lze také využít na stěnách, čímž je možno dosáhnout ještě většího zkrácení dozvuku. Díky tomu umožňují sjednotit stropy se stěnami.

Desky Rigitone

Nabízí kruhovité a čtvercové otvory, které jsou uspořádány do pravidelných i zcela nepravidelných vzorů.

Desky Gyptone BIG

jsou vyráběny ve třech produktových řadách s čtvercovými (Quattro), lineárními (Line) nebo šestihrannými vzory (Sixto), které na hotovém podhledu vytvářejí symetrickou děrovanou plochu.

Mimo jiné Gyptone nabízí i speciální desky Gyptone BIG Curve, které lze za sucha ohnout až do poloměru 2200 mm a po navlhčení 1200 mm. Tím je možné vytvořit atraktivní vlnění na podhledu, které se stává dominujícím prvkem každého interiéru.

Na závěr pár tipů, jak pracovat s deskami při návrhu a realizaci:

  • Chytrá mobilní aplikace: Ještě, než se pustíte do samotné realizace, využijte aplikaci “Vizualizace podhledů Rigips“, která umožňuje jednoduše vizualizovat různé varianty akustických podhledů v reálném prostoru.
  • Malování: Rigitone a Gyptone BIG desky lze snadno natřít barvou dle vašich představ, jen je nutné dávat pozor, aby do perforace nezatekla barva. Pro malování je nutné použít penetraci, barvu vhodnou na sádrokarton a váleček s krátkým vlasem a zároveň nízkým polstrem. Ideální volbou je váleček z mikrovlákna s maximální délkou vlasu 9 mm.
  • Tvarovatelnost: Speciální desky Gyptone BIG Curve lze ohýbat do zaoblených organických tvarů. V kombinaci se zajímavým osvětlením vzniká na stropě až umělecký počin.
  • Množství: Ještě váháte, kolik perforovaného materiálu použít? Využijte akustickou aplikaci, která vám automaticky vypočítá potřebné množství na základě specifikací vaší místnosti.