Vyhrajte materiál za 300 000 Kč!
👉🏻 Přihlaste se do Rekonstrukční výzvy.

Dřevostavbu postavíte za pár měsíců, bydlet v ní můžete i víc než 100 let. Víme, jak na to

Když se správně spojí staletími prověřený materiál s technologiemi dnešního světa, vznikají velké věci. Dřevostavby jsou toho důkazem. Díky rychlosti výstavby a dlouhé životnosti se řadí mezi oblíbené typy domů v Česku. Přečtěte si o dalších výhodách a prohlédněte si řešení, která i z vaší dřevostavby udělají moderní a vysoce funkční bydlení.

Každý 6. dům postavený v roce 2020 v ČR je ze dřeva. Na první pohled si toho přitom nemusíte všimnout. Základ dřevostaveb sice tvoří dřevěná konstrukce (nebo taková z materiálů na bázi dřeva), nicméně vnější plášť může tvořit klidně klasická omítka. Dřevěný domek pak bude od zděného k nerozeznání.

Proč tedy zvolit dřevěnou konstrukci, když výsledek vypadá stejně?

Hlavní výhody dřevostaveb

1. Ušetříte několik měsíců času:

U dřevostaveb odpadají některé technologické procesy jako vysychání, dotvarování nebo vymrznutí. Hrubou stavbu můžete mít hotovou i během pár dní.

2. Se stavbou nečekáte na jaro:

Dřevostavby se staví „suchou cestou“, která není závislá na počasí jako konstrukce zděných domů. Začít můžete kdykoliv během roku.

3. Doma budete mít rychle teplo:

Dřevěné konstrukce reagují na změny počasí a potřeby obyvatel daleko pohotověji než cihly. V některých případech vytopíte dům až 10 × rychleji.

4. Se dřevem jsou rekonstrukce snazší:

Potřebujete změnit dispozice nebo přidat další prostor třeba v podobě nástavby? Technologie dřevostaveb je pro to jako dělená, a to i v případě, že máte původně zděný dům.

5. Zajistí bydlení pro několik generací:

Dřevostavby jsou odolné, zvlášť, pokud se dřevo doplní dalšími kvalitními materiály. Bydlení na 100 a více let máte zaručeno.

 

dřevostavba

Poznali byste, že jde o dřevostavbu? A přece. Dřevěná konstrukce se skrývá pod omítkou a opláštěním z desek Rigidur a RigiStabil.

dřevostavba
Stěny dřevostaveb bývají zpravidla, i při zachování tepelného komfortu, až o desítky centimetrů tenčí. Díky tomu máte k dispozici větší užitný prostor.

Hrubá stavba za týden? Zvolte montovaný dům ze dřeva

Pokud jde o dřevostavby, rozlišují se dva základní systémy a provedení. První možností jsou domy, jejichž konstrukce se montuje z jednotlivých materiálů přímo na staveništi – tzv. staveništní montáž. Tento způsob se hodí hlavně ve chvíli, kdy na pozemek nemůže přijet těžká stavební technika z důvodu špatně přístupné příjezdové cesty. Další výhodou je, že investor nebo architekt může ještě ve fázi výstavby ovlivnit některé stavební detaily.

Druhou možností je panelová montáž, kdy se dům montuje z velkoplošných panelů, které se předem připravují ve výrobní hale. V takovém případě může být hrubá stavba hotová i za pár dnů, což oceníte ze dvou důvodů: rychleji začnete bydlet a rozestavěný dům bude odkrytý jen minimální dobu.

dřevostavby

Eco apartmány nedaleko nádrže Nové Mlýny byly postavené z dřevěných panelů. Podívejte se na další fotografie v detailu reference.

Dřevem to jen začíná. Vyberte další materiály pečlivě

Vůbec nejčastějším typem dřevostaveb u nás jsou ty sendvičové. Jméno získaly podle skladby svých obvodových stěn: do dřevěné konstrukce se vkládá tepelná a zvuková izolace, následuje opláštění a nakonec omítka, což dohromady tvoří jakýsi „sendvič“.

A právě výběr zmíněných materiálů výrazně ovlivňuje, jak dobře bude dům odolávat povětrnostním vlivům i zubu času. V Saint-Gobain najdete produkty, které jsou pro dřevostavby jako stvořené. Přímo v Rigips vyrábíme konstrukční desky Rigidur, Rigistabil a Rigidur Hsd, které slouží právě k opláštění dřevostavby. Všechny tři jsou impregnované, protipožární a Rigidur Hsd má navíc speciální úpravu snižující prostup vodní páry. Proto se hodí pro difuzně otevřené dřevostavby

Pokud jde o izolaci, byl speciálně pro dřevostavby vyvinutý ISOVER Woodsil. Desky z čedičové vlny svými rozměry 1200 x 580 mm přesně zapadnou do dřevěné konstrukce a ochrání vaše bydlení jak před rozmary počasí, tak před nadměrným hlukem.

Anebo můžete sáhnout po uceleném řešení od Weber. Jeho ETICS weber therm elastik W je zateplovací systém určený právě pro dřevostavby a sestavený tak, aby poskytoval co nejlepší účinek při zateplení obvodových stěn. Skládá se z izolace, tmelu a perlinky. Nakonec přijde už jen penetrace a omítka, kde máte opět na výběr ze širokého portfolia Weber.

Skladbu konstrukce i kalkulaci zdarma vám připraví naši odborníci

Pokud si s výběrem materiálů a celkovou stavbou lámete hlavu, je tu snadná pomoc. V našem Centru obchodní a technické podpory totiž sedí na telefonu odborníci, kteří vám zdarma poradí se skladbou konstrukce, vysvětlí obecný montážní postup, vyhledají technickou dokumentaci nebo připraví kalkulaci, za kterou byste jinde platili tisíce. Kontaktovat je můžete přes jednoduchý kontaktní formulář.

Hlavně, ať se dílo podaří!