Vyhrajte materiál za 300 000 Kč!
👉🏻 Přihlaste se do Rekonstrukční výzvy.

Glasroc H nedá vodě ani plísni žádnou šanci. Inovace ve vaší koupelně!

Hledáte materiál pro suchou výstavbu stěn nebo podhledů, které odolají vlhkosti i plísním? Odpovědí je impregnovaná sádrová deska Glasroc H speciálně vyvinutá do „mokrých interiérů“. Díky zvýšené vodoodpudivosti a odolnosti proti plísním plní Glasroc H dlouhodobě svou funkci i v prostředích s nadměrnou vzdušnou vlhkostí, jako jsou plavecké bazény, veřejné sprchy, wellness centra nebo průmyslové prádelny.

Speciální úprava proti vlhkosti i požáru

Popis desky Glasroc H

Výhody desky

  • Vysoká odolnost proti vodě a extrémní vzdušné vlhkosti – Speciální receptura zajišťuje extrémně nízkou nasákavost a předurčuje tak desku pro použití ve vlhkých prostorách. Třída absorpce vody H1.
  • Odolnost proti plísním a biologickým škůdcům – Desky neobsahují žádné organické materiály, a proto jsou zcela netečné k biologickým škůdcům. Není v nich ani žádná živná půda pro rozvoj mikroorganismů či pro houby a plísně.
  • Nehořlavost Požární odolnost – Díky kontrolované hmotnosti a skelné výztuži sádrového jádra získala deska vynikající vlastnosti při vystavení požáru
    – konstrukce s deskou Glasroc H splňují vysoké nároky na požární odolnost: příčky až EI 90, stropy až REI 120. Reakce na oheň A1.
  • Deska připravená pro obklady – Líc desky je z výroby upraven tak, aby bylo možno keramický obklad aplikovat přímo bez nutnosti penetrace.
  • Nízká hmotnost desky i konstrukcí – Při své hmotnosti 10,5 kg/m2 jsou desky o cca 30 % lehčí než cementové desky a snadnější pro manipulaci. Konstrukce z desek Glasroc H představují jen desetinu váhy v porovnání s ekvivalentní zděnou konstrukcí.
  • Jednoduchá a rychlá montáž – Pro desky platí stejně jednoduchá pravidla jako pro montáž sádrokartonu. Nejsou nutné žádné technologické přestávky jako u tradičních zděných technologií. Není ani třeba žádného speciálního nářadí jako při práci s cementovými deskami.
  • Snadná zpracovatelnost – Desky je možné řezat a opracovávat stejně jako běžný sádrokarton. Pro jejich zpracování není potřeba žádného speciálního nářadí.
  • Vysoká životnost a trvanlivost – Konstrukce s deskami Glasroc H odolají vlhku a plísním po dlouhou řadu let bez jakýchkoli objemových a tvarových změn.
  • Ohebnost za sucha – Desky je možno použít pro obloukové podhledy i příčky až do poloměru 3 m bez nutnosti předchozího navlhčení.
  • Výborné akustické vlastnosti – V porovnání s tradiční zděnou technologií dosahují konstrukce Glasroc H vynikajících hodnot zvukové izolace.

Klasifikaci prostor z pohledu zatížení vlhkostí a vodou

Klasifikaci prostor z pohledu zatížení vlhkostí a vodou

Speciální příslušenství k deskám

Tmel Vario H

  • prášková hmota určená ke spárování i celoplošnému tmelení v kvalitě povrchu Q1 – Q4
  • vyniká vysokou pevností, minimálním propadáním, snadnou brousitelností a hladkostí povrchu

Skelná páska

  • výztužná páska pro spoje desek
  • vyrobena ze speciální netkané textilie ze skelného vlákna

Konstrukční profily, připevňovací prostředky a příslušenství

  • Pro kategorii prostředí A a B (viz tabulka)
    – standardní šrouby Rigips TN a TB, standardní profily a spojovací a zavěšovací prvky se standardní povrchovou úpravou zinkováním Z100
  • Pro kategorii prostředí C (viz tabulka)
    – pro extrémně náročné podmínky s vysokou vlhkostí a rizikem kondenzace se doporučují Hydroprofily Rigips (C3 nebo C5M)*, univerzální příslušenství řady ZM310 s nejvyšší korozní odolností třídy C5M*. Jedná se o revoluční antikorozní úpravu příslušenství, která není prováděna dodatečným lakováním, ale úpravou samotného zinkování. Díky tomu se jedná o mechanicky nejodolnější a nejspolehlivější povrchovou úpravu, kde není nutné žádné dodatečné upravování nátěrem nebo sprejem a to ani v případě pojistných závlaček, které jsou zde vyrobeny z nerezové oceli. Dokonce ani v případě řezaných hran
    není nutné příslušenství nijak dodatečně ošetřovat, jelikož disponuje tzv. „self-healing“ efektem. A šrouby Rigips Hydro (popř. Rigips GOLD).

* Povrchová úprava odpovídající stupni korozní agresivity prostředí dle ČSN EN ISO 12 944-2.

Montáž konstrukčních desek Glasroc H

Pro použití v extrémně vlhkých prostorách se nedoporučuje montáž na dřevěnou podkonstrukci. Pro montáž kovového konstrukčního roštu platí pravidla stejná jako u běžných sádrokartonových konstrukcí. Konstrukční rošt podhledů v prostorách s vysokou či trvalou vlhkostí (kategorie C) nesmí být zavěšován na pérové závěsy, ale na závěsy Nonius nebo přímé závěsy.

Opláštění a tmelení

Desky Glasroc H se na konstrukční rošt připevňují pomocí samořezných šroubů TN při dodržení pravidel platných pro sádrokarton. Žádné předvrtání není nutné. Tmelení spár se provádí vždy s výztužnou páskou. Pokud bude povrch stěny opatřen keramickým obkladem, není nutné spáry ani hlavičky šroubů tmelit, budou překryty lepidlem použitým pro obklady.

Povrchové úpravy

Malba
Optimálním řešením přípravy povrchu pro malbu je přetmelení v kvalitě Q3 (uzavření pórů desky) tmelem Vario H v tloušťce max. 1 mm. Pokud se však předpokládá, že plocha bude opatřena náročným nátěrem, doporučujeme celoplošné přetmelení tmelem Vario H v kvalitě Q4 do tloušťky vrstvy max. 3 mm. Jako finální nátěr jsou vhodné vodou ředitelné disperzní materiály nanášené válečkem. V případě, že na kvalitu povrchu nejsou kladeny speciální požadavky (tj. je provedena povrchová úprava Q2), doporučujeme opatřit povrch desek plněným kontaktním můstkem určeným výrobcem nátěrové hmoty. Použití standardních neplněných akrylátových penetrací je nedostatečné.

Obklady
Keramické obklady je možné provádět na stěny s roztečí stojin max. 625 mm a jednoduchým opláštěním deskami Glasroc H. Spáry ani hlavičky šroubů není nutno pod obklad tmelit, budou překryty lepidlem použitým pro obklady. Pro obklady je možné použít obkladové materiály obvyklých rozměrů a maximální hmotnosti do 30 kg/m2. Desky Glasroc H není třeba před lepením obkladů nijak speciálně upravovat (penetrovat), neurčí-li výrobce flexibilního lepidla jinak. Obklad se lepí kvalitními flexibilními lepidly určenými na podklad na bázi sádry (např. weber.for fl ex LD nebo weber.for profiflex LD). Spárování obkladu je třeba provést flexibilní spárovací hmotou (např. weber.color comfort nebo weber.color perfect), prostupy a kouty se utěsní fungicidním, trvale pružným tmelem (např. weber.color silicon).

Plochy přímo ostřikované vodou
V místech přímo ostřikovaných vodou je pod obklad doporučeno spáry desek vytmelit a aplikovat hydroizolační nátěr (např. akrylátovou hydroizolační stěrku – Akryzol). Svislé a vodorovné rohy a kouty mezi stěnou i podlahou a prostupy je třeba utěsnit pomocí pružné vodotěsné pásky (např. weber.BE 14 těsnicí pás) vložené do hydroizolačního nátěru a následně přestěrkovat.

Nejste si jisti, kolik materiálu budete potřebovat?
Spočítejte si materiál pro stavbu v naší kalkulačce.

Spočítejte si materiál pro stavbu příčky.

 

Uvažujete o využití desky, ale potřebujete poradit s montáží? Kontaktujte nás, každý pracovní den vám rádi poradíme.