Vyhrajte materiál za 300 000 Kč!
👉🏻 Přihlaste se do Rekonstrukční výzvy.

Ohlídejte si praskání a poničení zdí

Mnoho z vás se již asi setkala s praskajícími, nevzhlednými zdmi. V případě sádrokartonu se jedná převážně o místa, kde navazuje na tradiční zdivo (např. v podkroví). Tento nešvar lze omezit použitím komplexních systémových řešení sádrokartonové konstrukce a volbou správných detailů a materiálů.

Zásada č. 1: Dodržujte technologie montáže

V první řadě se vyhněte nesprávnému „křížení“ suchých a vlhkých procesů a raději zvolte komplexní řešení suché výstavby. V tomto ohledu je výhodné kromě sádrokartonových obkladů podkroví a sádrokartonových příček, sáhnout i po systému suché podlahy na bázi desek Rigistabil nebo Rigidur. Tím získáte optimální podlahu, která nevrže, je relativně lehká a zároveň zajistí dostatečnou kročejovou neprůzvučnost stropů. Ve spojení s podlahovým vytápěním zaručí vysokou ekonomickou efektivitu stavby. Přečtěte si také článek Jak na suché podlahy.

Zásada č. 2: Dejte přednost systémovému řešení

Zárukou optimální funkce jednotlivých sádrokartonových konstrukcí je kromě správné montáže i použití systémových komponent a správných konstrukčních detailů. Jen těmito kroky lze zaručit správné akustické, požární odolnost a v neposlední řadě neomezenou životnost celé konstrukce a tedy po všech stránkách dokonalé řešení. Pro opláštění příček v bytové výstavbě je nejvhodnějším sádrokartonem vysokopevnostní deska Habito H, která zajistí maximální mechanickou odolnost a neprůzvučnost. Navíc umožní snadné kotvení např. horních skříněk v kuchyňské lince pouhými vruty zašroubovanými přímo do opláštění.

Zásada č. 3: Používat pokročilé technologie jako je páska Habito® Flex

Dříve se při finalizaci sádrokartonových povrchů používal v koutech výhradně akrylový tmel, na nárožích pak hliníkové lišty do tmelu. Takové řešení není z dnešního pohledu zcela optimální – jak z hlediska pracnosti, tak i z hlediska pevnosti a dlouhodobé životnosti. Optimálním řešením je použití speciální pásky Habito® Flex ve spojení se spárovacím tmelem Rifino Top nebo tmelem Max. Vzniknou tak pevné, esteticky dokonalé spoje, které jsou odolné proti případnému praskání nebo mechanickému poškození. Páska je navíc vhodná pro rohy a kouty všech úhlů, tudíž je ideální volbou do podkroví se šikminami. Přečtěte si také článek Jak pásku Habito® Flex aplikovat.