Vyhrajte materiál za 300 000 Kč!
👉🏻 Přihlaste se do Rekonstrukční výzvy.

Rekonstrukce pískovcové stodoly na rodinný dům

Kombinace protikladů je v oblasti architektury často využívaný trend. Na souznění přírody a moderní technologie vsadil i mladý pár z Českého ráje při budování vysněného bydlení. Pokud plánujete rekonstrukci starého domu a nevíte si rady, jak na to, zkuste se inspirovat příběhem této pískovcové stodoly v Českém ráji, která je skvělou ukázkou efektivního využití materiálů s ohledem ke geniu loci a funkčnosti stavby. Dřevo, kámen i moderní sádrokartonové desky si tu skvěle rozumí. 

Je to chráněná krajinná oblast. Romantika pod skálou u rybníka v Českém ráji. Stála zde původně stodola a nic tu nebylo, jen seno a kupa harampádí,“ popisuje pan Erben původní stav místa, které si s ženou vybrali k budoucímu bydlení. „V té stavbě je kus mé duše. Měl jsem jasnou představu a na projektování domu jsem se od samého začátku aktivně podílel, vymýšlel a kreslil. Chtěli jsme zachovat ráz krajiny, respektovat původní stavbu a rekonstruovat dům převážně pomocí přírodních materiálů. Mám rád voňavou práci se dřevem a hlínou,“ dodává majitel domu. Cesta k vysněnému bydlení svépomocí trvala bezmála tři roky. V průběhu započaté rekonstrukce se navíc majitelé dozvěděli o Rekonstrukční výzvě Rigips, do níž se zapojili a zvítězili.  Výhra jim zajistila dokončení rekonstrukce především podkrovních prostor.

Odlehčili střechu a podkroví díky sádrokartonu

Ve fázi výstavby patra se majitelé ve spolupráci s projektantem rozhodli použít lehčí materiály s přihlédnutím ke členění podkroví a také náročnosti práce v zužujícím se prostoru. Právě v patře je využito sádrokartonových desek Rigips, a to do šikmin střechy. „Sádrokarton jsme použili hlavně kvůli odlehčení, manipulace s ním je příjemná a oproti dřevu je výrazně lehčí, materiál je navíc poměrně dost odolný,“ popisuje výhody sádrokartonu pan Erben. V tomto případě byl sádrokarton vítaným pomocníkem. „Právě při rekonstrukcích je sádrokarton stále oblíbenějším materiálem. Jeho výhody jsou nesporné. Aplikuje se totiž metodou suchého procesu, což znamená, že nehledě na roční období můžete rekonstruovat, protože se úplně vyhnete čekání na vyzrávání a schnutí. Díky tomu nemusíte práci přerušovat, a každou rekonstrukci tak zkrátíte zhruba o polovinu,“ dodává Robert Hošek, odborník z Rigipsu. Pokud váháte, jaký typ sádrokartonu použít, přečtěte si článek Jak vybrat tu správnou sádrokartonovou desku.

I v případě původní myšlenky na dům rekonstruovaný výhradně pomocí přírodních materiálů tak sádrokarton onen přírodní ráz skvěle doplnil. Jde totiž o materiál, který je velmi flexibilní při svém využití a při správném zacházení příjemně navazuje na další systémové řešení domu. V Branžeži pak aplikovali při použití desek tmely Rifino Top a ProMix Finish, které zaručily spolehlivou návaznost sádrokartonových desek. Díky tmelu Rifino Top nemuseli majitelé domu sádrokartonové konstrukce brousit, využili na to metodu tzv. tmelení bez broušení. Na střechu pak majitelé domu zvolili plechovou krytinu. Díky její lehkosti a také odolnosti při měnících se povětrnostních podmínkách vydrží celá desetiletí.

Plánujete také opláštění podkroví sádrokartonem? Podívejte se, jak ošetřit rohy a kouty nejen v podkroví a předejít tak jejich otlučení či mikroprasklinám. Projděte si však i kompletní montážní návody opláštění podkroví včetně videonávodů.

Rekonstrukce pískovcové stodoly v Českém Ráji

Erbenovi v rodinném domě, který vznikl z původní pískovcové stodoly.

Zajímá vás, kolik taková rekonstrukce se sádrokartonem stojí? Podívejte se na obvyklé ceny sádrokartonu i montáže nebo rovnou poptejte ověřenou realizační firmu na portále NejŘemeslníci.cz.

Pískovec, hlína a dřevo dokážou vykouzlit moderní interiér

Z původní opuštěné stodoly zůstalo jen obvodové pískovcové zdivo do výše tří metrů a krovy s trámy, které byly vesměs zdravé a nepotřebovaly skoro žádný zásah. Oříškem zde byla spíše izolace domu. Aby v obvodu zachovaný pískovec udržel své klima a postupem času se nezačal rozpadat, bylo potřeba zajistit kvalitní odvětrání a stavbu zateplit. V tomto případě byla k izolování zvolena technologie vzduchové kapsy. Spodní patro domu tak respektuje pískovcový základ původní stodoly a k vnitřnímu členění prostoru využívá kombinaci dřeva a dalších přírodních materiálů. Použité hliněné omítky interiér velmi zútulňují. Prostor se otevírá do okolní krajiny díky velkoformátovým oknům a celkově působí i přes typické rustikální prvky velmi svěžím moderním dojmem. Pro milovníky přírody ideální místo.

V kombinaci pískovce a dřevěné fasády dům na pohled zapadá do rázu krajiny a jen málokdo by tušil, že se zrodil z polorozpadlé stodoly. Mladý pár místu vdechl nový smysl a s myšlenkou odkazu na původní stavby využívající místních zdrojů jej udržují při životě.