Vyhrajte materiál za 300 000 Kč!
👉🏻 Přihlaste se do Rekonstrukční výzvy.

Snížení stropu pomocí sádrokartonu

Sádrokartonové podhledy slouží především ke snížení světlé výšky místnosti, při řešení akustických nedostatků stávajícího stropu nebo pro zvýšení jeho požární odolnosti. Montáž sádrokartonu na strop zvládnete i svépomocí a doplnit ho pak můžete i osvětlením. Vytvoříme tak nejen funkční, ale i designový prvek interiéru.

Přečtěte si, podle čeho vybrat tu správnou sádrokartonovou desku. Rozhodující jsou hlavně vámi požadované vlastnosti desky a celé konstrukce. A nezapomeňte také, že suchá výstavba má své obecné zásady montáže, kterými je třeba se řídit, aby byla docílena požadovaná kvalita. Lze uvést např. správné skladování, manipulace i zpracování sdk desek. Systémy Rigips se vždy montují až po dokončení a potřebném vyschnutí všech mokrých procesů v interiéru, zejména podlahových potěrů a omítek.

Jaké výhody má sádrokartonový podhled?

  • Veškeré instalace a kabely se schovají pod konstrukci bez zbytečného sekání
  • Zajistí rychlé a estetické vylepšení stávající stropu
  • Sádrokarton zbytečně nezatěžuje stropy a hodí se tak i pro rekonstrukce
  • Impregnovaný sádrokarton lze použít i do koupelny
  • Správná skladba umožní odhlučnění stropu
  • Při vložení minerální izolace sníží také tepelné ztráty konstrukce

Spočítejte si materiál pro stavbu podhledu v naší kalkulačce

 

Jaké typy sdk konstrukce lze na strop použít?

Vybírat se dá hned z několika druhů sádrokartonových podhledů na strop, zvolit můžete podhled montovaný přímo na strop, zavěšený podhled, samonosný podhled nebo kazetový podhled (např. Eurocoustic).

Pro větší snížení stropu je vhodné montáž sádrokartonu na strop provádět na dvojité křížové podkonstrukci z R-CD profilů. V případě, že vám stačí nízké snížení stropu, můžete vytvořit rastr na jednoduché podkonstrukci z těchto R-CD profilů nebo na profilech HUT.

Podhled na podkonstrukci z profilů HUT

Podhled na podkonstrukci z HUT profilůPrvní variantou je vytvořit pro podhled podkonstrukci ze stropních profilů HUT. Celkové snížení stropu je v tomto případě pouze 28 mm včetně opláštění sádrokartonem. Hodí se tak v případech, kdy nechceme přijít o cenné centimetry světlé výšky místnosti, např. na krokve. Tento způsob lze však využít pouze v těch případech, kdy profily kotvíme na zcela rovný podklad/původní strop. Profily HUT jsou totiž uchyceny přímo bez závěsů, a není tedy možné výškově dorovnat jednotlivé profily.

Podhled na jednoduché podkonstrukci z R-CD profilů

Podhled na jednoduché podkonstrukci z R-CD profilů

Tento způsob je vhodné zvolit v případě, kdy chceme docílit výšky svěšení 40-150 mm včetně opláštění sdk deskami. Jedná se o podhled přímo montovaný do stropu, kdy R-CD profily připevňujeme k nosnému stropu přímými závěsy. Jeho výhodou oproti křížové konstrukci je úspora materiálu. Spotřebujeme přibližně o polovinu méně R-CD profilů. K tomuto systému se však váže lehce vyšší pracnost.

Podhled na křížové podkonstrukci z R-CD profilů

Nejrychlejším řešením, pokud máme dostatečně vysoké stropy, je dvouúrovňová křížová konstrukce. U této varianty podkonstrukce lze snadno eliminovat případné nerovnosti stávajícího stropu.

Horní rošt tvoří nosné R-CD profily připevněné ke stropu pomocí závěsů a závěsných drátů s okem. Spodní R-CD profily nazýváme montážní a připevňujeme k nim sádrokartonové desky. Tato křížová konstrukce se používá pro svěšení stropu od 150 mm, jeho maximální výška svěšení není omezena.

Videonávod: Montáž sádrokartonu na strop

Naučte se montáž sádrokartonu na strop od profíků

Máme pro vás širokou nabídku kurzů ve Škole suché výstavby. Kromě výstavby sádrokartonového podhledu se můžete naučit montáž kazetového podhledu nebo postavit sádrokartonovou příčku, opláštit podkroví nebo položit suchou podlahu. Kurzy jsou navíc vhodné i pro úplné začátečníky.

Povedené sádrokartonové podhledy jako inspirace

Ke stažení